Opbevaring og holdbarhed

Æg skal opbevares køligt i køleskab, fryser eller spisekammer for længst holdbarhed.

 

Opbevaring

Vend den spidse side ned, da den lille luftboble i ægget så ender ovenpå og forhindrer blommen i at gå imod skallen. Ifølge loven er alle æg mærket med en bedst før-dato på 28 dage, men som udgangspunkt kan du indtage æg længe efter, at bedst før-datoen er passeret.

Frys æg

Du kan ikke fryse hele æg i deres skal, så ødelægges konsistensen. Det er dog udmærket muligt at slå ægget ud, dele det og derefter fryse det.

Frisk eller gammelt?

Lægger du et frisk æg i et glas vand, ligger det sig i bunden. Efter cirka en uge rejser det sig og flyder let over bunden, og når det begynder at blive gammelt, flyder det op til overfladen. Årsagen er, at ægget ånder gennem skallen og samtidig fordamper vand. For enden af ??ægget er der en lille luftblære, der vokser i takt med, at den får mere plads.

 

En anden måde er at studere ægget, når det er knækket. Et frisk æg har en høj blomme med en fast og tyk hvid tættest på blommen. Et ældre æg er lidt tyndere og flyder mere. Men et ældre æg er ikke dårligere end et friskt – så længe det ser godt ud og ikke lugter dårligt, så kan du bare spise det med nydelse!