Æggeskole

Æg er en fantastisk råvare. Den indeholder næsten alt, hvad vi behøver for at vokse og have det godt. Derudover er ægget bæredygtigt, klimavenligt og så alsidigt, at det næsten er umuligt at opremse alle de måder, du kan spise det på. At producere æg er en kunstart, som kræver viden og sans for detaljer på alle stadier fra høne til levering.

ÆGGETS REJSE FRA GÅRDEN TIL BUTIKKEN

1

Æggets rejse begynder på en avlsgård, hvor haner befrugter æggene. Det befrugtede æg inkuberes derefter i et rugeri i 3 uger. Efter at ungerne er klækket, flytter de til en opdrætter, hvor de får en forsmag på livet på gården.

2

Når hønen er omkring 18 uger gammel, har hun sat sig i gården og er klar til at begynde at lægge. Et par uger senere når hun fuld æglægning og lægger i gennemsnit et æg om dagen. Efterhånden som hønsene bliver ældre, lægger de stadig større æg.

 

3

Æggene bliver pakket på et nærtliggende pakkeri, hvor de kontrolleres, mærkes og pakkes, inden de leveres til butikker, restauranter eller fødevareindustrien.

 

SKRABE-, FRILANDS- OG ØKOLOGISKE ÆG

Produktionen af vores æg lever op til strenge krav til dyrevelfærd og fødevaresikkerhed. Alle solgte æg skal mærkes, så det er muligt at se, hvilket produktionssystem og hvilket land, ægget kommer fra. Den numeriske kode gør det også muligt at spore, hvem der har produceret ægget.

Det første tal i koden trykt på ægget angiver produktionsmetoden.

Økologiske æg
Vores økologiske æg kommer fra høns, der får økologisk dyrket foder. Hønsene lever i mindre grupper end f.eks. frilandshøns. Hønsene har mulighed for at gå frit rundt både inde og ude hver eneste dag. Hønsehusene skal have siddepinde, reder og der skal være dagslys, og så skal der være masser af strøelse på mindst en tredjedel af gulvet, så hønsene har mulighed for at støvbade. Hønsegården skal være dækket af græs eller anden vegetation og der skal være både læ og beplantning derude.

Frilandsæg
Frilandsæg er navnet på de æg, der kommer fra høns, der frit kan bevæge sig udendørs på daglig basis. Hønsehusene skal indeholde høje siddepinde, reder og så skal hønsene have strøelse som sand eller halm på mindst en tredjedel af gulvet. Derudover så får frilandshøns ordentligt blandet grøntsagsfoder.

Skrabeæg
Skrabeæggene kommer fra høns, der kan bevæge sig frit rundt inde i hønsestalden, men de har ikke adgang til udendørsarealer. Hønsene har adgang til siddepinde og reder, og mindst en tredjedel af gulvet skal være dækket med strøelse. Hønsene får konventionelt foder.

Buræg
Buræg er lagt af høns, der lever i bure. Burhøns har adgang til reder, siddepinde og strøbad, så de kan udøve deres naturlige behov. Burhøns har ingen mulighed for at komme udendørs. Foderet til burhøns kommer fra konventionelle afgrøder.

 

ÆGGETS FORSKELLIGE PRODUKTIONSFORMER


0 = økologiske æg
1 = frilandsæg
2 = skrabeæg
3 = buræg

ÆG I FORSKELLIGE STØRRELSER

Når kvalitetskontrol og gennemlysning er afsluttet, sorteres æggene efter størrelse. Mærkningen af æggets størrelse er angivet på den hvide mærkat, der er fastgjort til pakken.

Æg, der vejer mere eller mindre end vores standarder, kommer aldrig i butikkerne. I stedet sendes de æg til industrier, der for eksempel tørrer og bruger dem til kageblandinger og anden madlavning.

ÆG ER KLIMAVENLIGE

Sammenlignet med mange andre animalske fødevarer efterlader æg et meget lille aftryk på miljøet. Et kilo æg bidrager i alt med klimagasser svarende til 1,2 kilo kuldioxid. Som en lille sammenligning er det tal for svinekød 4,3 kilo.

Æggets relativt lille negative effekt på miljøet skyldes blandt andet et lavt energiforbrug og en lille mængde pesticider i produktionen. Bidraget til forsuring og eutrofiering er også meget lavt i forhold til andre fødevarer.

PROTEINRIG SUPERFOOD

Æg indeholder næsten alle de næringsstoffer, vi skal bruge for at vokse og have det godt.

For eksempel består det af rent protein og i en sådan sammensætning, at det kan udnyttes til næsten 100 % i opbygningen af kropsceller. Dette gør ægget til en perfekt råvare for dem, der træner eller blot vil have det godt og energisk.

Utroligt nok indeholder æg alle vitaminer undtagen C-vitamin. Så drik gerne et glas juice til dit morgenmadsæg!

Æg har også et lavt glykæmisk indeks, hvilket betyder, at de hjælper dig med at holde dit blodsukker på et stabilt, sundt niveau.

 

  Næringsværdi

Per 56 gr æg (uden skal) 63 gr æg minus skal 7 gr = 56 gr

Kcal

kJ

Protein

Fedt

Heraf mættet fedt

Æg rå, Økologisk

79

331

6,9 gr

5,7 gr

1,6 gr

Æg rå, Konventionel

77

322

6,9 gr

5,4 gr

1,5 gr

Æggehvide ca 37 gr

15

64

3,7 gr

0 gr

0 gr

Æggeblomme ca 19 gr*, Økologisk

62

260

3,1 gr

5,6 gr

1,6 gr

Æggeblomme ca 19 gr*, Konventionel

61

253

3,0 gr

5,4 gr

1,4 gr

 

Det gennemsnitlige æg vejer 63 gr.
* 63 gr æg består af ca 7 gr skal, 37 gr æggehvide og 19 gr blomme.

 
Vitaminer og mineraler per 56 gr.
Æg rå, Økologisk
Vitaminer og mineraler per 56 gr.
Æg rå, Konventionel
Anbefalet indtag af vitaminer ogmineraler. Gennemsnitlig mand og kvinde 18-60 år.

Retinol (A-vitamin)

141µg

131µg

800µg

D-vitamin

0,82µg

0,80µg

10µg

E-vitamin

3,30mg

3,10mg

9mg

Tiamin (B1-vitamin )

0,04mg

0,04mg

1,23mg

Riboflavin (B2-vitamin)

0,26mg

0,25mg

1,40mg

B6-vitamin

0,06mg

0,06mg

1,35mg

Kalcium mineral

30mg

29mg

800mg

Jern

1,10mg

0,94mg

12mg

Zink

0,74mg

0,73mg

8mg

Selen

15,3µg

12,7µg

55µg

Kolesterol

217,9mg

190,4mg

 

Folat

47µg

48µg

325µg

Kilde: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version 2017-12-15

SPØRGSMÅL OG SVAR OM ÆG

Kan jeg fryse æg?

Ja, men ikke i sin skal, fordi skallen så revner, og blommen bliver sej. Æggeindholdet kan derimod brydes op og blandes sammen og derefter fryses.

Er kolesterolet i ægget farligt?

Kolesterol er en type fedt, der kun findes i animalske fødevarer, det vil sige æg, kød og mejeriprodukter. Kolesterolindholdet i et æg er cirka 190 mg. Kolesterol har flere vigtige funktioner i kroppen. Kolesterol er nødvendigt for, at kroppen kan producere hormonet kortisol, de mandlige og de kvindelige kønshormoner og D-vitamin. I leveren omdannes noget af kolesterolet til galdesyrer, som er nødvendige for at nedbryde fedt.

Tidligere mente forskerne, at man burde reducere indtaget af kolesterol gennem maden, fordi en høj kolesterolværdi i blodet øger risikoen for hjerte- og karsygdomme. Man ved nu, at det kolesterol, vi indtager med maden, påvirker kolesterolniveauet i blodet meget lidt. Det meste af det kolesterol, som kroppen har brug for, produceres af kroppen selv. Der er ingen begrænsninger på, hvor mange æg man skal spise. En sund voksen, der spiser en ellers sund kost, kan spise 1-2 æg om dagen uden bekymring.

I ægget er der en snor - hvad er det?

Æggesnoren består af en lidt tykkere snoet æggehvide, der holder blommen på plads i midten af ægget. At æggesnoren har en lidt mere grå farve skyldes, at æggehviden her har et højere tørstofindhold.

Hvorfor er æggehviden nogle gange løsere i konsistensen?

Æggehviden består naturligvis af både tykkere og tyndere hvider. Store æg har generelt tyndere hvide end små æg.

Hvorfor skifter farven på blommen mellem forskellige æg?

Blommens farve ændrer sig alt efter hvilket foder hønen har fået. Farven har intet med næringsindholdet at gøre.

Hvorfor har nogle æg flere æggeblommer?

Unge høns kan lægge æg med flere æggeblommer, hvilket skyldes "umodenhed" i hønens ægproduktion. Hønen slipper simpelthen to æggeblommer på samme tid.

Hvorfor er æggeskallen nogle gange tyk og nogle gange tynd?

En ung høne lægger små æg, og da mængden af kalk i skallen stort set altid er den samme, bliver skallen tykkere. Fra en ældre høne, der lægger større æg, får vi æg med tyndere skal.

Hvorfor bliver nogle æg store og andre små?

Unge høns lægger mindre æg, mens ældre høner lægger større æg.

Kan æggene tage smag fra anden mad?

Et æg har 7-8000 små porer, der har et samlet overfladeareal på 2 kvadratmillimeter. Gennem dem "ånder" ægget, hvilket betyder, at det i sjældne tilfælde kan optage smag fra anden mad. Undgå derfor at opbevare æggene sammen med røgede eller stærkt duftende ingredienser. Lader du æggene ligge i emballagen, er de beskyttet mod stød.

Hvorfor er æggene brune nogle gange?

Æggets farve afhænger af hønens race. Brune høns lægger for det meste brune æg og hvide lægger hvide. Æggets øvrige egenskaber har således intet med farven at gøre.

Hvorfor flyder ægget ud?

Æggehviden består naturligvis af både tykkere og tyndere hvider. Store æg har generelt tyndere hvide end små æg.

Hvordan ved jeg, om et æg i køleskabet er kogt eller ej?

Spin ægget på en flad overflade. Hvis det drejer jævnt, er det kogt, drejer det ujævnt, er det råt. Du kan også prøve at stoppe det snurrende æg ved at placere fingeren på det og hurtigt slippe det. Fortsætter det med at snurre lidt, når du løfter fingeren, er det ikke tilberedt.

Hvordan koger man et æg?

Et blødkogt æg skal koges i cirka 3 minutter, et cremet i cirka 5 minutter og et hårdkogt i 8-10 minutter. Husk at tilberedningstiden varierer med æggets størrelse – et stort æg tager lidt længere tid at tilberede. Der er smarte æggeure, som du putter i gryden, og som viser, hvornår ægget er klar. Husk at lægge æggene i koldt vand og tag først tid, når de første bobler dukker op. Lægger du dem i kogende vand, vil de revne.

Hvorfor er nogle æg svære at pille?

Hvis et kogt æg er svært at pille, er det fordi ægget er for friskt. Husk det, hvis du planlægger at servere halve æg på julebordet eller påskebuffeten – køb gerne æggene lidt tidligere, så bliver forberedelserne nemmere. Skrælning bliver også nemmere, hvis du sætter ægget på køl umiddelbart efter kogning.

Hvordan finder man ud af, om et æg er frisk?

Et frisk æg synker ned i vandet og lægger sig på siden. Et revnet frisk æg har høj blomme og tyk hvide ved siden af blommen. Et frisk æg har en lille luftboble.